blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG deadawp
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDOVAŤ BLOG
Programátor
deadawp



Node Mold - detektor plesne od eLOC8
pridal deadawp 19.7. 2023 o 16:55



Kvalita ovzdušia v interiéri je dôležitá pre komfort, ale aj zdravie človeka. Merateľná je z rôznych veličín a výstupom môže byť kvalitatívny index, ktorý môže mať rozsah ako školská známka, ale aj niekoľko stoviek úrovní. Mnoho ľudí, ktorí trpia astmou si ju privodili sami z dôvodu vystaveniu sa vlhkosti a plesni vo svojej domácnosti, či práci, kde trávia niekoľko hodín denne. Plesne okrem oslabenia imunitného systému a dráždenia slizníc môžu zapríčiniť aj iné - vážnejšie ochorenia dýchacích ciest (plesňové infekcie).

Poznáme niekoľko druhov plesní, napr. čierna, zelená, biela..., líšia sa výskytom na rôznom podklade, majú však spoločnú vlastnosť a to produkciu mykotoxínov, ktoré sú pre človeka zdraviu škodlivé pri dlhodobom vystavení, ale aj pri krátkodobom s vysokou koncentráciou plesne.

Najzraniteľnejšou skupinou sú práve novorodenci a deti, na ktorých môže mať vystavenie plesni výrazne negatívny vplyv. Indikátorom problému s plesňou v tomto prípade môže byť najmä častá chorobnosť dieťaťa s respiračnými problémami. Je vysoká pravdepodobnosť, že bude mať dieťa problémy aj v budúcnosti, možno aj chronického charakteru. Prítomná pleseň môže existovať na stenách, ale aj na matraci, poduškách, či pod kobercom. Taktiež aj v menej nápadných miestach ako štrbiny stien, či podláh.

Vetranie už rozvinutú pleseň neodstráni, môže však pomôcť ako prevencia pred plesňou a tiež pomôže pri znížení koncentrácie mykotoxínov, ktoré pleseň uvolňuje do vzduchu. Pleseň vzniká predovšetkým v zle vetraných a vlhkých priestoroch.

Firma eLOC8 na Slovensku pod Tatrami vyvinula detektor plesne, ktorý prostredníctvom algoritmov skúma prítomnosť plesne v priestore, do ktorého je nainštalovaný. Rýchlosť detekcie sa môže líšiť predovšetkým podľa veľkosti skúmaného priestoru a koncentrácie plesne. Detektor je schopný detekovať pleseň v oblasti štandardnej miestnosti, ale aj v jeho tesnej blízkosti. V prípade detekcie plesne vie Node Mold upozorniť používateľa o tejto skutočnosti na E-Ink (epaper) displej, ktorý sa pravidelne aktualizuje a poskytuje aj údaje o aktuálne nameraných veličinách (teplota, vlhkosť vzduchu, koncentrácia CO2, koncentrácia VOC - organických častíc vo vzduchu), ale taktiež informuje o detekcii plesne aj cez IoT platformu (webaplikáciu), či cez Android / iOS aplikáciu, ktorú eLOC8 ponúka k zariadeniu (možné alerty na detekciu plesne aj do aplikácii tretích strán napr. Whatsapp, LINE).

Detektor je pripojený na internet cez WiFi rozhranie (2,4 GHz) s podporou štandardov 802.11 b/g/n, prenáša dáta cez MQTT protokol, je ho však možné prevádzkovať aj plne offline bez pripojenia na internet. Webaplikácia / aplikácia ukazuje viacero informácii v porovnaní s displejom, napríklad aj odhadované CO2 - eCO2, ustálené hodnoty priemerovaných meraní (baselines), či stav operačného režimu zariadenia aj s možnosťou ovládania zariadenia z platformy - odpojenie WiFi pripojenia pre možnosť update firmvéru cez OTA, či nastavenie iného SSID a hesla pre zariadenie. Zariadenie sa konfiguruje cez vstavaný Captive portál, ktorý po pripojení na SSID, ktorý vysiela, presmeruje používateľa na konfiguračné rozhranie automaticky. Ak zariadenie nie je nakonfigurované na známu sieť v dosahu, vysiela vlastné SSID pre možnosť konfigurácie domácej WiFi siete štandardu WPA/WPA2 - PSK.


Krabička detektora má rozmery 100x100 mm s hĺbkou 40 mm, krytie IP40. V prednej časti krabičky je osadený epaper displej, PET-G doska s UV digitálnou potlačou. Firma eLOC8 pre partnerov umožňuje aj white-labelling vďaka čomu je možné vytvoriť  potlač s logom firmy, či zmeneným vizuálom potlače pre ich vlastnú sériou na distriuciu klientom. To isté platí aj pre spomínanú webaplikáciu, či ohľadom vytvorenia Nodu podľa použitia v inej aplikácii na mieru pre zákazníka.

Krabička je vybavená montážnymi otvormi pre možnosť zavesenia na stenu, či drevo. Detektor je možné prevádzkovať aj horizontálne napr. na stole.  Zadný kryt je vybavený v rohoch skrutkami, ktorými sa celá krabička uzatvára. Stredný prstenec medzi krytmi je hliníkový s povrchovou úpravou eloxovaním, vďaka čomu sa hodí aj k modernému nábytku, či do kancelárskych priestorov. Krabička má integrovaný otvor na USB-C a 2 konektory štandardu GX-12 (Hirose) pre pripojenie senzorov.


Menšia senzorová krabička v štýle "cube" je vybavená senzormi. Kábel medzi detektorom a cube má dĺžku 50 cm. Napájanie zariadenia sa realizuje cez USB-C konektor na 5V, pričom zariadenie môže byť vybavené aj 6000 mAh 3.7V Li-Ion batériou s možnosťou jej dobíjania cez USB-C.

Viac informácii o zariadení Mold Node, ale aj iných z produktovej rady pre kvalitu ovzdušia nájdete na: https://www.eloc8.com/, Manuál prvého spustenia zariadenia, konfigurácie WiFi siete je dostupné na: https://shorturl.at/efyH8.

Zariadenie je CE certifikované vrátane splnenia európskej smernice RED pre bezdrôtové zariadenia ohľadom úrovni bezpečných vyžarovacích výkonov WiFi.



Prístupov 3564
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Oplatí sa teplovodivá pasta z Aliexpress...
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
Recenzia 3D podznačky BEZ KOMPRESE
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
GTA IV fix spustenia na Windowse 10 N
[ 24.3.2024] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR licencia na predaj
[ 4.1.2024] (príspevkov 0)
ATtiny85 Digispark - programovanie, použ...
[ 28.12.2023] (príspevkov 0)
Prečo by som si už nekúpil ESPD-35 2.0 /...
[ 26.12.2023] (príspevkov 0)
ATtiny85 - programovanie Arduino as ISP
[ 19.12.2023] (príspevkov 0)
MasterTherm - webscraper ESP32
[ 25.11.2023] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR 2.0 - rozdiely s 1.0
[ 15.11.2023] (príspevkov 0)
Rozšírená realita (AR) - IoT dashboard
[ 29.10.2023] (príspevkov 0)